Левски, ole!

Левски, ole!

След дълга почивка, наложена от неколкократната промяна на спортния календар от БФВТ, дойде ред на квалификациите за финал на ДП и при мъже U15.

Тази година първенството се провежда по нов формат, финалната надпревара вече ще от осем, вместо от шест отбора, разделени в две групи. Победителите от всяка група се класират директно на суперфинал, компания ще им правят два от отборите, класирали се на второ или трето място в групата си и спечелили директен двубой срещу втория или третия отбор от другата група.

Напълно очаквано Левски преодоля квалификациите и ще играе на финала в Бургас през месец април. Никой не е и очаквал по-малко от този отбор, играещ от години заедно, но едва ли много хора са очаквали толкова категорично класиране и такава страховита игра от младите сини лъвове.

На практика класирането беше подпечатано още в първият мач срещу иначе толкова симпатичния отбор на Тича, вихрено начало и 16 безответни гола до началото на третата част, когато най-накрая варненските ватерполисти се завърнаха в мача. Треньорите дадоха шанс за игра на всички състезатели, а мачът послужи за прелюдия към това, което предстоеше да се случи. Левски – Тича 19:2.

Вторият мач от квалификацията срещу отборът на ЦДНА беше спечелен рутинно. Дори без двама основни състезатели, оставени да почиват за мача с ЦСКА, Левски  стоеше солидно във водата и не даде шансове на опонентите си да мечтаят за нещо повече от почетна загуба. Левски – ЦДНА 21:5

Последния мач в групата, по традиция, срещу градския съперник от ЦСКА беше и най-оспорвания двубой в цялата квалификация. Във враждебна атмосфера,  не кореспондираща с красотата на този уникален спорт, сред зверски крясъци от привържениците на един определен клуб, двата отбора изиграха страхотен мач, изобилстващ с красиви отигравания, положения, голове, мач в който интригата остана до самия край.

Срещата започна зрелищно с атаки и положения към двете врати. След поредица от спорни положения пред вратата на ЦСКА, червените успяха да реализират своите атаки и да поведат с 6:1, 40 секунди преди края на първата част. С два бързи гола Левски намали разликата и първата част завърши 3:6 в полза на ЦСКА.

В началото на втората част сините сведоха разликата до едва един гол, но отборът на ЦСКА успя да възстанови преднината си от три гола в следващите минути. Въпреки негативното развитие на мача сините не намалиха темпото дори за миг, в средата на втората част започна да се усеща, че предстои обрат. Атаките на Левски започнаха да стават по-остри, състезателите на ЦСКА започнаха да ги спират по-трудно, с цената на повече нарушения. Втората част завърши с гол преднина за червените, 8:9, но дори на трибуните, сред агитката на ЦСКА започна да се прокрадва безпокойство за развитието на мача. В тази част беше и най-спорният момент в мача, състезател на ЦСКА удари  с юмрук в гърлото състезател  на Левски, като учудващо за всички беше изгонен само за 20 секунди, вместо да бъде пратен на трибуните без право на смяна и без шапка!

От началото на третата част, до края на мача играта беше гол за гол, като отборът на Левски повеждаше, а ЦСКА възстановяваше равенството. Мачът завърши 16:16 и определено беше черешката на тортата в софийската част от квалификациите за финалите на ДП по водна топка.

За финал искам да поздравя страхотните състезатели на Левски U15,  донесли ни толкова положителни емоции и настроение в тези времена на пандемии и войни, да поздравя съотборниците им от по-горната възрастова група, които до един бяха на трибуните да ги подкрепят, да поздравя и родителите им, отгледали ги и помогнали им да формират характера си на победители!

За треньорския и ръководния състав, не изпуснали мача и не поддали се на напрежението и провокациите до самия край – шапки долу!

За всички останали в залата, специален поздрав от Душан Мандич:

Автор: Красимир Пирев

Снимка: Боян Иванов